Συχνές Ερωτήσεις για το Τμήμα Ένταξης

 

tmima entaxis4Ποιοι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν στο Τμήμα Ένταξης;

Στο Τμήμα Ένταξης μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητές/τριες:

α) που έχουν γνωμάτευση από διαγνωστική υπηρεσία (π.χ. ΚΕ.Δ.Δ.Υ, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα).

β) που δεν έχουν γνωμάτευση αλλά έχει παρατηρηθεί από τον/την εκπαιδευτικό της τάξης ότι παρουσιάζει ειδικές δυσκολίες. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται η αξιολόγηση του/της μαθητή/τριας από τον/την εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής και η σύμφωνη γνώμη του Σχολικού Συμβούλου.α) που έχουν γνωμάτευση από διαγνωστική υπηρεσία (π.χ. ΚΕ.Δ.Δ.Υ, Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα).

Και στις δύο περιπτώσεις, για να φοιτήσει ο/η μαθητής/τρια στο Τμήμα Ένταξης του σχολείου, απαιτείται η ενυπόγραφη συγκατάθεση του γονέα.

Πως λειτουργεί το Τμήμα Ένταξης;

Οι μαθητές/τριες, που έχουν επιλεγεί για να συμμετέχουν στο τμήμα ένταξης, οργανώνονται σε μικρές ομάδες σύμφωνα με τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή στην κάθε ομάδα, δεν έχει καμία σχέση με την τάξη φοίτησης του/της μαθητή/τριας (π.χ μπορεί σε μια ομάδα να δουλεύουν μαζί ένας/μία μαθητής/τρια της Γ? τάξης και δύο μαθητές/τριες της Β? τάξης που έχουν κοινές δυσκολίες)

Έπειτα καθορίζεται από τον/την εκπαιδευτικό του Τμήματος, σε συνεργασία  με το/τη δάσκαλο/α της τάξης και τη γνώμη των γονέων,  οι ώρες φοίτησής τους στο τμήμα, έτσι ώστε να μην χάνονται ώρες κατά τις οποίες ο/η μαθητής/τρια παρακολουθεί και αποδίδει μέσα στη γενική τάξη. Σε καμία περίπτωση οι μαθητές/τριες δε λείπουν από τα μαθήματα που αγαπούν και ενισχύουν την αυτοεικόνα τους, όπως είναι η  γυμναστική, η μουσική και η πληροφορική. Σε συνεργασία με το/τη δάσκαλο/α της γενικής τάξης το πρόγραμμα κάθε μαθητή/τριας αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις συνθήκες και τις ανάγκες.

Τι διδάσκεται στο Τμήμα Ένταξης;

Ο/Η ειδικός εκπαιδευτικός στο τμήμα ένταξης καλείται:

  • Να κάνει παρέμβαση στις επιμέρους δυσκολίες των μαθητών/τριών (π.χ δυσκολίες στη γραφή, αργός ρυθμός ανάγνωσης, δυσκολίες στη γραμματική, στην παραγωγή γραπτού λόγου, δυσκολίες στα μαθηματικά κ.α.).
  • Να διδάξει γνωστικές και μεταγνωστικές στρατηγικές διαχείρισης της γνώσης και  ένα δομημένο τρόπο μελέτης στο σχολείο και στο σπίτι.

 

Γιατί το Τμήμα Ένταξης δεν είναι ενισχυτική διδασκαλία;

Το τμήμα ένταξης δεν είναι φροντιστήριο, που ανταποκρίνεται αναγκαστικά στην ύλη της γενικής τάξης, την οποία παρακολουθεί ο μαθητής.

Στο τμήμα ένταξης θα αξιολογηθούν ατομικά, για κάθε μαθητή/τρια, οι εκπαιδευτικές του ανάγκες και θα καταρτιστεί το ατομικό του μαθησιακό πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ελλείψεις που έχουν εντοπιστεί από τη διαδικασία αξιολόγησης από τον/την ειδικό εκπαιδευτικό. Πρώτα από όλα λοιπόν, πρέπει να καλυφθούν τα μαθησιακά κενά των μαθητών/τριών, ώστε να είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε πιο απαιτητικά μαθησιακά έργα.