Εκπαιδευτική Επίσκεψη Στο Μουσείο Ελιάς Ελληνικού Λαδιού

Στις 2 Απριλίου 2012, οι μεγάλες τάξεις του Σχολείου μας (Δ΄, Ε΄ και Στ΄) πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, στη Σπάρτη. Ο Διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης κ. Ευστράτιος Δούνιας, με δική του πρωτοβουλία, για την οποία εκφράζουμε τις ολόθερμες ευχαριστίες μας, ανέλαβε να παρουσιάσει στους/στις μαθητές/τριές μας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Μύρτις: Πρόσωπο με πρόσωπο με το παρελθόν».

«Ποια ήταν όμως πραγματικά η Μύρτις; «Ένα από τα χιλιάδες ανώνυμα θύματα του φοβερού λοιμού που έπληξε την Αθήνα στις αρχές του Πελοποννησιακού Πολέμου», επισημαίνει η αρχαιολόγος Έφη Μπαζιωτοπούλου- Βαλαβάνη, η οποία και ανάσκαψε τον ομαδικό τάφο που βρέθηκε η Μύρτις. «Φαίνεται πως το παιδί αυτό υπήρξε ένα απλό, ανώνυμο παιδί, που γεννήθηκε γύρω στο 440 π. Χ., πρόλαβε να αντικρύσει τον Παρθενώνα που μόλις είχε τελειώσει αλλά έζησε και την αρχή του πολέμου. Ήταν ένα κορίτσι που έτρεχε ανέμελο και ξυπόλητο μαζί με τα άλλα παιδιά στους χωμάτινους, στενούς δρόμους της πόλης. Την ονομάσαμε «Μύρτιν». Γιατί όμως επιλέχθηκε αυτό το όνομα για την 11χρονη μικρή; «Επιλέξαμε ένα όνομα δισύλλαβο και εύηχο, που επιπλέον υπάρχει ακόμα με διαφορετική κατάληξη», εξηγεί ο κ. Μανώλης Παπαγρηγοράκης, επίκουρος καθηγητής Ορθοδοντικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Ένα από τα πολλά θύματα του τυφοειδούς πυρετού που αφάνισε το ένα τρίτο του πληθυσμού της Αθήνας στο τέλος του 5ου αι. π.Χ. και μαζί τον σπουδαίο αθηναίο πολιτικό Περικλή. Ήταν μόλις 11 ετών όταν έχασε τη ζωή της και τάφηκε βιαστικά σε έναν ομαδικό τάφο μαζί με ακόμη 150 ανθρώπους. Το κρανίο της, που διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση, αποκαλύπτει το πρόσωπό της. Και γίνεται το πρώτο παιδί που ανακτά τη φυσιογνωμία του με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ μας φέρνει πιο κοντά στην εικόνα των κατοίκων της αρχαίας Αθήνας.»

Τις παραπάνω πληροφορίες, μετέφερε ο κ. Δούνιας στους/στις μαθητές/τριές μας, μεταφέροντάς τους νοερά, 2.500 χρόνια περίπου, πριν.